Wel Jong lanceert jaarthema met krachtige oproep:”Word ruimtemaker!"

17-05-2023

Afbeelding bij het artikel.

De cijfers liegen er niet om: volgens een recent onderzoek kwam reeds 93,1% van de bevraagde LGBTQ+ personen in aanraking met geweld vanwege hun seksuele of genderidentiteit. Studies als ‘Genoeg is genoeg’ en de jaarlijkse index van ILGA leggen het groeiende probleem van onveiligheid van LGBTQ+ personen pijnlijk bloot. Waar we als België al grote stappen gezet hebben naar wetmatige gelijkheid voor LGBTQ+ personen, daalt de tolerantie en veiligheid wereldwijd, zowel maatschappelijk als politiek. Kijk bijvoorbeeld naar de politieke situatie in OegandaItalie en Polen, waar verworven rechten zoals het gelijkgestelde huwelijk worden afgenomen, of extreme straffen worden gesteld op  homoseksualiteit. 

Ook dicht bij huis lijken we op sociaal vlak stappen achteruit te zetten. Sander Cornelis, Algemeen Coördinator Wel Jong: “De sterk georganiseerde anti-genderbeweging heeft de aanval op trans personen ook in België ingezet. Maar het gaat breder: iedereen die op één of andere manier niet past in het middenklasse, witte, cisgender en heteroseksuele plaatje krijgt het hard te verduren. De opkomst van extreemrechts legt een samenlevingsmodel op dat het voordeel biedt aan slechts een klein deel van onze bevolking. Behoor je niet tot deze groep, dan val je uit de boot. Dat is niet hoe een samenleving zich dient te organiseren. De angstzaaierij uit politieke hoek werkt polarisatie tussen gemeenschappen in de hand, en daar willen wij halt toe roepen, de tijd dringt.” De organisatie roept op tot grootschalige samenwerking naar veiligheid en gelijkwaardigheid. 

Word ruimtemaker!

Met het jaarthema: “Word ruimtemaker!” nodigen we iedereen uit om zich bewust te worden van de ruimte die we innemen en delen met elkaar. De komende jaren zal onze focus liggen op 3 ruimtelijke speerpunten.

"Als eerste speerpunt willen we jongeren empoweren om ruimte te maken voor zichzelf, om op zoek te gaan naar wie ze zijn, hoe ze zich voelen, wie ze graag zien. Daarnaast willen we ook alle mensen rondom jongeren meenemen in het verhaal. Denk hierbij aan ouders, leerkrachten, jeugdwerkers etc.” zegt Sander. Wel Jong spoort iedereen aan om zich bewust te worden van de ruimte die ze delen met elkaar en anderenDe laatste jaren schuift het maatschappelijke debat steeds meer af richting 'wij/zij'-verhalen. Er wordt met de vinger gewezen naar iedereen die anders is dan de norm. 'De ander' wordt tot een valse vijand gemaakt, en daar willen wij niet meer in mee. Wij vragen om de tijd en energie die nu gaat naar vingerwijzen te gebruiken om te luisteren, en om stil te staan bij wat we beter kunnen doen. De verantwoordelijkheid om onze samenleving opnieuw in te richten is gedeeld: enkel samen kan dat lukken. Want hoewel het niet je persoonlijke schuld is dat anderen zich onveilig voelen, kan je wel je verantwoordelijkheid opnemen om beter te doen.”

Als laatste speerpunt zien we het thema ruimte ook als de omgeving waarin we samen leven. Hierbij richten we onze blik op beleidsmakers om onze  boodschap mee te ondersteunen richting hun verkiezingsprogramma van 2024. “We vragen aan beleidsmakers om vaak vergeten doelgroepen te versterken en te betrekken bij de opbouw van hun partijprogramma's, om zich zo bewust te worden van systemen die steevast ontwikkelingskansen ontnemen bij een groot deel van onze samenleving.” Met Wel Jong zullen we hierin onze rol opnemen als belangenbehartiger van LGBTQ+ jongeren nodigen we ons uit bij de verschillende politieke partijen om samen met onze jongeren actuele noden op tafel te leggen. 

30 jaar aan ruimtemakers

"In 2024 bestaat onze organisatie 30 jaar. Dat betekent 30 jaar aan LGBTQ+ jongeren die ruimte maken voor, door en met andere jongeren. In die tijd zijn er enorme inspanningen gedaan om ervoor te zorgen dat LGBTQ+ personen vandaag zo goed mogelijk zichzelf kunnen zijn. Als organisatie blijft onze missie overeind, want ondanks al deze inspanningen blijven de welzijnscijfers bij LGBTQ+ personen onder druk staan.“ 

Om deze boodschap naar buiten te brengen zal Wel Jong hun team van woordvoerders uitbreiden met 3 nieuwe gezichten. Remus VerwimpMichiko Limanya en Janne Gilis versterken Senne Misplon en Daniel Maeriën als jongerenwoordvoerders. Zo voegen we de daad bij het woord door jongeren een voortrekkersrol te geven in de uitbouw van onze organisatie

Senne, jongerenwoordvoerder Wel Jong: “Te vaak wordt er over ons en niet met ons gesproken. Zo worden trans personen ontmenselijkt in het hele verhaal. Ik wil meer ruimte maken voor menselijkheid, meer empathie en bovenal meer luisteren naar de mensen over wie het gaat. Ik wil een plek aan tafel en niet aan de zijlijn”.

Remus, jongerenwoordvoerder Wel Jong: “Ook jonge LGBTQ+-jongeren verdienen een veilige en ondersteunende omgeving waarin ze zichzelf kunnen ontdekken en ontwikkelen. Als jongeren ruimte krijgen om te groeien en elkaar te ontmoeten, kunnen ze zichzelf uiten en ontwikkelen tot zelfverzekerde individuen. Samen creëren we ruimte om te groeien en bloeien voor LGBTQ+ jongeren.”

Je kan de verhalen van Wel Jong en onze woordvoerders blijven volgen via onze instagram en website

Meer nieuws

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Lees meer
Interview met Jarko

Interview met Jarko

Lees meer
LGBTQIA+ jongeren kiezen

LGBTQIA+ jongeren kiezen

Lees meer
Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.