Wel Thuis in Berlijn

08-05-2023

Op 20 april trok onze werkgroep Wel Thuis naar Berlijn. Op instagram zag je misschien al enkele foto’s passeren. In dit artikel vertellen we je waarom we precies naar daar gingen en wat we daar hebben gedaan.

Afbeelding bij het artikel.

Wat is Wel Thuis

Voordat we je meenemen  door een terugblik over onze studiereis, schetsen we nog even wat ‘Wel Thuis’ inhoudt. Vanuit Wel Jong is de droom ontstaan om een jongerencentrum op te starten waar jongeren zich thuis kunnen voelen. Een plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn in hun lichaam, seksualiteit en genderbeleving. En waar er ook ruimte is voor de jongeren om antwoorden te vinden op al hun vragen of waar ze de kans krijgen om elkaar gewoon te ontmoeten. 

Daarnaast willen we met ‘Wel Thuis’ er ook voor zorgen dat er opvang wordt voorzien wanneer een jongere hier nood aan heeft. Om dit project te realiseren, vertrekt Wel Jong vanuit terugkerende vragen en bezorgdheden die tot bij ons zijn gekomen de voorbije jaren. 

Om ervoor te zorgen dat dit project sterk onderbouwd is, voert Wel Jong een eigen onderzoek naar de noden van LGBTQ+ jongeren en jongerenorganisaties naar een toegankelijk en laagdrempelig jongerencentrum.

 

Queer capital onder de loep genomen. 

Dit jaar zitten we met Wel Thuis in de onderzoeksfase. In dit stadium willen we een ruim aanbod aan organisaties bezoeken en zo veel mogelijk kennis en expertise verzamelen. We trokken over de landsgrenzen heen en gingen voor 4 dagen naar de ‘queer capital’ van Europa, namelijk Berlijn. Hieronder vind je een kort overzicht van de Berlijnse organisaties die we een bezoek hebben gebracht.

Mann-O-meter: 

Mann-O-Meter is een organisatie die begonnen is als centrum waarbij homo mannen terecht kunnen voor gezondheidszorg. Mann-O-Meter is uitgegroeid tot een inloopcentrum dat verschillende praatgroepen heeft opgericht rond allerlei thema's, waaronder: begeleiding bij drugsmisbruik, ondersteuning bij coming-out en begeleiding bij relatieproblemen. Op dit moment loopt er ook een project over chemseks. Het begon als een organisatie voor mannen, nu ligt de nadruk op alle vormen van mannelijkheid en iedereen die zich identificeert als man, hun aanbod is dus niet alleen voor cis-mannen.
Bezoek Man o Meter

Les MigraS:

LesMigraS is officieel opgericht in 1999, ondertussen is de organisatie geëvolueerd tot een vereniging waarbij inclusiviteit centraal staat en mensen van alle identiteiten terecht kunnen voor begeleiding. Met andere woorden kan iedereen terecht bij de organisatie, hun doelgroep bestaat uit mensen van kleur, trans-, genderqueer-, non-binaire-, intersekse-, lesbische-, biseksuele-, panseksuele- en aseksuele personen. 

Schwulenberatung:

Schwulenberatung is een organisatie die wordt gedragen door maar liefst 200 werknemers. De organisatie is er om ondersteuning te bieden bij vraagstukken uit het dagelijkse leven van LGBTQ+ personen. Zo bieden ze hulp aan bij mensen die worstelen met problemen op gebied van hun gezondheid, drugs- en alcoholgebruik, leeftijd, identiteit en coming out, sociaal recht en antidiscriminatie. 

Quarteera: 

Quarteera is een organisatie gericht op Russisch sprekende mensen (hun doelgroep bestaat uit mensen afkomstig uit Rusland, Kazachstan, Oekraïne,..). Mensen kunnen bij Quarteera terecht met elke vraag die ze hebben. Ze sluiten niemand uit, iedereen kan zich aanmelden, ongeacht hun identiteit.

 

Samen uit, Samen Wel Thuis

Het doel van deze studiereis bestond niet enkel uit kennis vergaren. We vulden onze overige tijd goed met enkele vergadermomenten en we maakten ook tijd voor de nodige ontspanning. Vanuit Wel Thuis vinden we het niet alleen belangrijk om ons project te baseren op kennis en deskundigheid, maar we willen ook dat het gedragen wordt door een sterk samenhangend team. We trokken Berlijn in, leerden bij over de Queer history van de stad en leerden elkaar nog beter kennen.

De Wel Thuis trein is vertrokken!

We blikken terug op een energiegevend en leerrijke uitstap en hebben heel wat belangrijke informatie en expertise kunnen verzamelen die we meenemen naar België. De droom van Wel Thuis, is weer een stapje dichterbij. Ons onderzoek stopt niet hier.Om een kwaliteitsvol project af te leveren zal Wel Thuis in 2023 verder werken met een onderzoeksfase. Dit onderzoek zal bestaan uit diepte interviews bij 

  • minimaal 10 jeugd- en/of welzijnsorganisaties in Antwerpen, 

  • 10 jeugd- en/of welzijnsorganisaties in Vlaanderen en/of Brussel, waarvan minstens 3 franstalig,

  • 2 Vlaamse inloophuizen voor jongeren.

Naast deze diepte interviews wordt een survey afgenomen bij minimaal 500 (LGBTQ+) jongeren. Deze survey zal eind mei, begin juni via mail en sociale media verspreid worden. Hierin willen we peilen naar de noden van (LGBTQ+) jongeren naar plaatsen waar zij zichzelf kunnen zijn en anderen kunnen ontmoeten, en toegankelijke en laagdrempelige dienstverlening. De resultaten van deze survey zullen naast de resultaten uit de organisatieverkenning worden gelegd om zo de noden zo scherp mogelijk in kaart te brengen.

Wil je meer weten over ons proces? Heb je goesting om bij te dragen aan ons team of project als vrijwilliger of professional? Neem dan zeker contact op met onze Coördinator Sander via sander.cornelis@weljong.be en volg het proces van Wel Thuis via onze nieuwsbrief.

Meer nieuws

Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Ons team is op zoek naar een nieuwe collega! Ben jij op zoek naar je eerste job in het jeugd/LGBTQ+ werkveld? Ben jij klaar om je handen uit de mouwen te steken en de Wel Jong kalender te vullen met evenementen en activiteiten? Lees dan zeker verder.

Lees meer
Senne Misplon neemt afscheid als woordvoerder

Senne Misplon neemt afscheid als woordvoerder

Na 5 jaar geeft Senne Misplon (hij/hem) de fakkel van zijn woordvoerderschap bij Wel Jong volledig door aan een nieuwe lichting. Senne blikt samen met Coördinator Sander terug op de momenten die bij hem de grootste indruk nalaten, de veranderingen binnen Wel Jong en onze samenleving en de nood aan blijvend gesprek binnen de LGBTQ+ beweging.

Lees meer
Vacature: Jobstudent

Vacature: Jobstudent

Wel Jong zoekt: Jobstudent (alle genderidentiteiten), 1 dag per week, midden augustus 2023 tot en met juni juni 2024

Lees meer
4 op 5 Belgen voelen zich onveilig tijdens het uitgaan

4 op 5 Belgen voelen zich onveilig tijdens het uitgaan

Zorgeloos kunnen feesten, zonder vooroordelen, in alle veiligheid en met respect voor elkaar. Het klinkt als muziek in de oren, maar het is helaas niet de realiteit. Drie op de vijf Belgen (63%) vinden dat het uitgaansleven de afgelopen jaren onveiliger is geworden. Dat blijkt uit onderzoek* dat biermerk Desperados, samen met Wel Jong vzw, liet uitvoeren via IVOX bij 2.000 Belgen tussen de 18 en 40 jaar. Een problematische tendens die dringend aangepakt moet worden. Tijdens het festivalseizoen geeft Desperados alvast een aanzet van hoe het anders kan met het nieuwe initiatief en party concept ‘Desperados Dance Club’.

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.