Inspiratiedag gender en diversiteit in het jeugdwerk

Wat is De inspiratiedag G&D in het JW? 

Van woensdag 23 tot en met zondag 27 november daalt Wel Jong neer in Antwerpen met een vijfdaags ‘Wel jongerencongres’ boordevol workshops, activiteiten, dikke vette parties en theater,  maar bovenal dé uitgelezen kans voor LGBTQ+ jongeren om elkaar te ontmoeten. Op woensdag 23 november staat het congres geheel in teken van het jeugdwerk. 

Tijdens het Congres staan we stil bij het thema: “De gedeelde strijd”. Het jeugdwerk is bruisend, spannend en superdivers. Kinderen en jongeren ontdekken zichzelf, elkaar en de wereld op een spelende wijze. Ieder kind of jongeren komt met een unieke rugzak van kruispunten zoals seksualiteit, genderidentiteit of expressie, afkomst, religie en zo meer. Het is daarom van belang om stil te staan bij de intersectionele benadering van het jeugdwerk.

Programma: 

9.00

Ontvangst

9.30 - 10.00

Introductie voorstelling: LEO

10.00 - 12.30

Keynotes

 • De gedeelde strijd - Wel Jong
 • Intersectionaliteit - Levl
 • Politiseren in het jeugdwerk - Uit de Marge       

12.30 - 14.00

Lunch

14.00 - 16.00

So What?! The Gayme

Ben jij al langer op zoek naar een leuke tool om met je jongeren of vrijwilligers in gesprek te gaan over seksualiteit of gender? Dan is dit je kans.

Elias en Nina (Wel Jong) gaan met jou aan de slag en tonen je op basis van het "So What?! The Gayme" verschillende methodieken die je kan toepassen op je cursussen en vormingsdagen, maar ook in gesprek met je deelnemers.

Veilige(re) ruimtes in het jeugdwerk

Wat is een safe(r) space en hoe organiseer jij dit voor jouw jongeren en vrijwilligers? Welke voorwaarden en noden hebben jongeren om zichzelf te kunnen uiten en hoe kan je je eigen organisatie veilige(r) maken voor alle jongeren?

Leer alles over veilige(re) en vertrouwde ruimtes met Joppe de Campeneere (Wel Jong) en Marije Vanuffelen (Cavaria).

Het ABC van LGBTQ+

Ben jij helemaal het noorden kwijt met LGBTQIA+? Waarom is dat woord zo lang? Over wie spreken we dan net en hoe kan je hier zichtbaarheid rond brengen in jouw organisatie?

Gijs van Kliqvzw legt je op een interactieve manier het hele LGBTQ+ alfabet uit.

16.00 - 16.30

Vieruurtje

16.30 - 18.30

Sofagesprek:
De gedeelde strijd

De diversiteit in het jeugdwerk is enorm groot, en toch vinden veel jongeren vaak niet hun weg naar jouw jeugdorganisatie. Verschillende doelgroepen hebben vaak verschillende noden en dat vraagt een inspanning van ons allemaal.

Een medewerker en jongeren van Bazzz, Oranje vzw, Betonne Jeugd en Wel Jong gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen in het jeugdwerk zodat iedere jongeren zich thuis kan voelen.

How to: LGBTQ+ inclusie op jouw kamp

Je gaat op kamp en plots krijg je de vraag of je kamp wel veilig is voor trans kinderen, je wilt eindelijk eens af van het jongens/meisjes denken of een van je deelnemers doet op kamp een coming out. Wat nu?!

De kampleiding van de Wel Jong kampen (Min19, T-Jong en CampZ) weten hoe het moet. Zij organiseren kampen waarin ze tegemoet komen aan de noden van LGBTQ+ jongeren, delen met veel enthousiasme hun ervaring en staan klaar voor al je vragen.

Woordvoerderschap in jouw jeugdorganisatie

Hoe kan je de boodschap van je organisatie verspreiden via de stem van jongeren? Hoe begeleid je jongeren om het voortouw te nemen in je communicatieplan en wat zijn de grenzen van woordvoerderschap door vrijwilligers of deelnemers?

Jory van de Ambrassade neemt je samen met de woordvoerders van Wel Jong mee in het verhaal van woordvoerderschap. Wat is het en hoe pak je het aan?

18.30

Vrijblijvende netwerkdiner

 

Locatie: Het Scoutshuis Antwerpen

Prijs:
De prijs is een vaste prijs, ongeacht je keuzes bij je inschrijving. We werken met een standaard, solidair en sociaal tarief. 

 • €50: Standaardtarief
 • €25: Sociaal tarief voor wie het financieel moeilijk is om het standaard tarief te betalen. 
 • €75: Solidair tarief voor organisaties die de mogelijkheid hebben om net wat meer te betalen, dankzij deze steun kunnen wij het sociale tarief aanbieden en bouwen we samen aan een laagdrempelige toegang voor iedere jeugdwerker. 

Hoe schrijf je je in?

 1. Vul je gegevens in
 2. Kies je workshops of activiteiten
 3. Duid je maaltijden aan
 4. Heb je speciale noden of wil je graag een buddy?
 5. Bevestig en betaal

Indien je na je inschrijving aanpassingen wenst te doen, kan je steeds contact opnemen met wjc@weljong.be 

Je kan ook ter plaatse aanpassingen doen aan je programma door een van onze WJC medewerkers aan te spreken aan de balie in Het Scoutshuis Antwerpen.

Inschrijven is niet meer mogelijk.
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.