OUT of the box: Inspiratiedag in het jeugdwerk

09-11-2023 09:00 - 17:00
Het Bos, Ankerrui 5-7, 2000 Antwerpen
€ 35,00 (Standaard tarief) -  € 25,00 (Sociaal tarief) -  € 50,00 (Solidair tarief)

OUT of the box

Op donderdag 9 november organiseert Wel Jong in samenwerking met Betonne Jeugd, SpeakxOut en Bazzz een inspiratiedag voor jeugdwerkers. Deze dag staat volledig in teken van de thema's gender en seksuele diversiteit in het jeugdwerk. Dit plaatsen we echter in een breder kader van kruispuntdenken, want iedere jongere heeft een gender en seksualiteit en iedere jongere is meer dan alleen dat. 

Programma

Start om 9u: kom rustig binnen en settel in de ruimte met een tas koffie of thee.

9u30: eerste plenaire sessie: we starten met het kaderen van de dag en proberen aan de hand van praktijkvoorbeelden de doelstellingen duidelijk te maken. Enkele jeugdwerkers komen aan het woord en verwoorden welke problemen we (nog steeds) ondervinden in het jeugdwerk. Hoe zullen wij met deze probleemstellingen aan de slag gaan doorheen de dag? Dit wordt allemaal duidelijk.

Vanaf 11u splitsen we op in twee lijnen: 'Ik & mijn organisatie' (sessies met focus op organisatieniveau en intern beleid) en 'Ik & mijn jongeren' (sessies met focus op praktijkgerichte tools en methodieken om in het jeugdwerkveld mee aan de slag te gaan)

Sessie 1: Ik & mijn organisatie - Inclusie-scan mijn organisatie.

Kijk samen met Betonne Jeugd en Wel Jong naar jouw eigen organisatie. Welke jongeren bereik je al? Welke jongeren bereik je nog niet? Wat zijn mogelijk oorzaken hiervoor? Laten we samen kritisch kijken naar onze eigen werking en ontdekken waar we beter kunnen doen. 

Sessie 2: Ik & mijn jongeren - Taboe tackelen in groep. 

Bazzz en Wel Jong nemen jullie mee in een interactieve workshop waarin we tools en expertise delen rondom het voeren van groepsgesprekken over onderwerpen die we af en toe liever uit de weg zouden gaan. Wat is handelingsverlegenheid? Hoe ga ik in gesprek met mijn jongeren over moeilijkere of meer ongemakkelijke onderwerpen? Wat als ik er zelf niet veel expertise over heb, hoe ga ik toch het gesprek aan? Leer het in deze boeiende sessie!

Om 12u30 voorzien we lunch. Laat alles even binnenkomen en geniet van het eten. 

Om 14u gaan we van start met de volgende twee keuzesessies

Sessie 3: Ik & mijn organisatie - Inclusie: van bijlage tot basis. 

In deze sessie kijk je samen met SpeakxOut en Wel Jong naar de bouwstenen van een geïntegreerd inclusief beleid. Wat is een geïntegreerd inclusief beleid? Hoe zorg je ervoor dat jouw beleid inclusie en diversiteit meedraagt vanaf het begin? Deze vragen bespreken we in deze leerrijke sessie.

Sessie 4: Ik & mijn jongeren - Micro-agressie in het jeugdwerk. 

Bepaalde dingen zijn snel gezegd door jongeren, of het nu bewust is of niet bewust. Wat zijn micro-agressies? Hoe kan je die herkennen? Hoe reageer je gepast op dingen die jongeren zeggen tegen elkaar zonder al te veel inbreuk te doen op de veiligere ruimte? Hier proberen wij samen een antwoord op te formuleren. 

Om 15u30 nemen we de tijd voor een korte pauze, want wat is het jeugdwerk zonder vieruurtje?

Om 16u sluiten we graag de dag af met een tweede plenaire sessie. Hierin komen we allemaal samen voor een Q&A waarin iedereen vragen mag stellen en iedereen antwoorden mag geven. Expertise zit in elk van ons, laten we dat maar vooral delen!

Om 17u eindigen we de dag met een drankje aan de bar. 

Klinkt goed, toch? Ben jij er ook bij?

Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.